Αρθροσκοπική χειρουργική

H χειρουργική μέθοδος με την οποία μπορεί να θεραπευθεί μια μεγάλη γκάμα παθήσεων του ώμου ονομάζεται αρθροσκόπηση. Είναι ιδανική για περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, κατάγματος ώμου, δυσκαμψίας, όπως και παθήσεων του τένοντα του δικέφαλου. Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά, όμως τα πιο σημαντικά είναι η βραχεία νοσηλεία και η μικρή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής κάμερας και έγχρωμης οθόνης, που δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να προχωρήσει με ακρίβεια στην αποκατάσταση της βλάβης. Πρόκειται για μια χειρουργική μέθοδο που είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα. Η πρόσβαση σε όλη την άρθρωση γίνεται έσω τριών οπών με διαστάσεις χιλιοστών και έτσι αποτρέπεται η ύπαρξη τραύματος. Ως εκ τούτου, ο αρθρικός χόνδρος σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας δεν υφίσταται επιπλοκές.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία. Κάποιες φορές χορηγείται αναισθητικό μέσω καθετήρα, ώστε να διασφαλιστεί η απουσία πόνου και μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου. Ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από 45 έως 120 λεπτά.

Μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι συνήθως περιορισμένος και η χρήση αναλγητικών σπανίως χρειάζεται. Τα ράμματα αφαιρούνται εντός 7-10 ημερών. Ιδιάζουσα σημασία για την επιτυχία της επέμβασης είναι η φυσιοθεραπεία, που αναλόγως της πάθησης και του είδους της επέμβασης κυμαίνεται σε διάρκεια από 2 έως 5 μήνες.