Διαγνώστε μόνοι σας την οστεοαρθρίτιδα!

Η πιο συνήθης μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, σύμπτωμα της οποίας είναι η φθορά του χόνδρου που προστατεύει τα άκρα των οστών που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Παρ’ ότι όλες οι αρθρώσεις του σώματος πλήττονται από την οστεοαρθρίτιδα, στα γόνατα, το ισχίο, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη εντοπίζονται συνηθέστερα τα συμπτώματα.

Για λόγους πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί ο καθένας να κάνει ένα απλό διαγνωστικό τέστ!

Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ένδειξη της οστεοαρθρίτιδας διαφαίνεται από το ανέβασμα της σκάλας. Όταν τρίζουν και πονούν τα γόνατα.

Το εύρημα αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς συνήθως η οστεοαρθρίτιδα γίνεται αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι αρθρώσεις είναι πια κατεστραμμένες και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η χειρουργική επέμβαση.

Ιδιάζουσας σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης για τη μείωση των δεικτών αναπηρίας και της μειωμένης λειτουργικότητας. Μικρά βήματα, όπως η απώλεια κιλών για να μην καταπονηθούν οι αρθρώσεις, έχουν μεγάλη σημασία σε αρχικό στάδιο, καθώς επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Συμπερασματικά, όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες και έχουμε πόνο ή τρίξιμο, θα πρέπει να θορυβηθούμε και να μη το αμελήσουμε.